Στο Δήμαρχο τα προβλήματα της συνοικίας

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η συνοικία της Αγίας Φιλοθέης έθεσε υπόψη του Δημάρχου Αμαρουσίου κ. Γιώργου Πατούλη ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος της Αγίας Φιλοθέης κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε την Τρίτη (29/3/2016) το απόγευμα στο δημαρχείο της πόλης.

Στη συνάντηση, που έγινε παρουσία των Αντιδημάρχων Σπύρου Σταθούλη, Βασίλη Κόκκαλη, Νίκου Κάββαλου, Δημήτρη Καρλαύτη,  Ειρήνης- Μαρίας Χαλιώτη και του Γενικού Γραμματέα, Γιώργου Διδασκάλου, ο πρόεδρος Νίκος Αρβανιτάκης και τα μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου αναφέρθηκαν στα μεγάλα, αλλά κι εκείνα της καθημερινότητας, θέματα που ταλανίζουν την περιοχή.

Ο Σύλλογος τόνισε στον κ. Πατούλη ότι κατ’ επανάληψη έχει θέσει υπόψη της Δημοτικής Αρχής -και μάλιστα εγγράφως- τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αγία Φιλοθέη, χωρίς όμως να βρει ανταπόκριση. Επεσήμανε τη συνεχή υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στην περιοχή από τη λειτουργία των νοσοκομείων και των λοιπών επιχειρήσεων και ζήτησε τη διάθεση ετησίως ενός ικανού ποσού από τα έσοδα που έχει ο Δήμος από τις επιχειρήσεις αυτές για την υλοποίηση των αιτούμενων δράσεων.

Η συνάντηση διήρκεσε τρεις ώρες και κρίθηκε και από τις δυο πλευρές εποικοδομητική. Ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του άκουσαν με προσοχή τα αιτήματα των κατοίκων της συνοικίας και τις προτάσεις που κατέθεσε ο Σύλλογος για την καλύτερη επίλυση των προβλημάτων και δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν στην άμεση υλοποίηση των καθημερινών, έδωσαν, δε, απάντηση για τις ενέργειες που προωθούν στα σημαντικά θέματα (Σχολεία, Πεζογέφυρα, ΧΕΥ).

Αναλυτικά τα όσα συζητήθηκαν: 

Κατασκευή Γυμνασίου-Λυκείου 
Ο Δήμος ενημέρωσε το Σύλλογο ότι έχει ζητήσει από το ΤΑΙΠΕΔ την παράταση του χρόνου παραχώρησης του χώρου κατασκευής των σχολείων διότι από τον Οκτώβριο 2015 έχει λήξει η προθεσμία παραχώρησής του. Δεσμεύτηκε, δε, να απαντήσει εγγράφως στο σχετικό έγγραφο που έχει αποστείλει ο Σύλλογος από τον Σεπτέμβριο του 2011.

Πεζογέφυρα επί της Λ. Κηφισίας στο ύψος του Υγεία 
Ο Δήμος ενημέρωσε ότι εξετάζει την περίπτωση εκπόνησης της σχετικής μελέτης από τις υπηρεσίες του, ώστε στη συνέχεια να αναζητήσει πόρους για την κατασκευή του έργου, και δεσμεύτηκε να ενημερώσει εγγράφως το Σύλλογο για όλες τις ενέργειες του.

ΧΕΥ παρά την Σπύρου Λούη
Για την έκταση (6 στρεμμάτων) που περικλείεται από τις οδούς Σπύρου Λούη-Ολύμπου-Αγίου Γεωργίου και ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, ο Σύλλογος ζήτησε και η δημοτική Αρχή δεσμεύτηκε να μην προχωρήσει η πώλησή της από το ΤΑΙΠΕΔ αλλά να παραμείνει και να αξιοποιηθεί ως κοινόχρηστος χώρος. Ο Δήμαρχος αποκάλυψε ότι σχετική απόφαση έχει ληφθεί ήδη από το δημοτικό συμβούλιο. Η δημοτική Αρχή δεσμεύτηκε επίσης, σε συνεννόηση με το ΤΑΙΠΕΔ, να προχωρήσει στον καθαρισμό κι απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων οχημάτων, κοντέινερ κλπ από το χώρο καθώς και στον καθαρισμό του παρακείμενου πεζόδρομου.

Κυκλοφοριακό 
Η δημοτική Αρχή δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει συνεργασία του μελετητή κ. Ευάγγελου Ματσούκη με τον Εξωραϊστικό Σύλλογο προκειμένου να επιλυθούν τα κυκλοφοριακά προβλήματα της περιοχής. 

Κατάσταση της οδού Ερυθρού Σταυρού
Ο Σύλλογος πρότεινε να μη γίνει μόνο ασφαλτόστρωση, όπως προτίθετο να κάνει ο Δήμος, αλλά να πραγματοποιηθεί μια πιο αποτελεσματική παρέμβαση στην οδό. Συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί επί τόπου αυτοψία από αρμόδιους του Δήμου και μέλη του Συλλόγου για την οριστικοποίηση των μέτρων συντήρησης και βελτίωσης της οδού. 

Αντιπλημμυρική προστασία των κατοικιών της οδού Φλέμιγκ
Συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί αυτοψία μεταξύ αρμοδίων του Δήμου και εκπροσώπων του Συλλόγου για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων, προκειμένου να προστατευθούν από τις πλημμύρες οι κατοικίες της οδού Φλέμιγκ πέριξ του αριθμού 48.  Η πρωτοβουλία αναμένεται από τη δημοτική Αρχή.

Πάρκο Ελευθερίας
Ο Δήμος ανακοίνωσε ότι θα γίνει σύντομα αισθητική αναβάθμιση του πάρκου (βάψιμο, παρεμβάσεις στο πράσινο).

Κλάδεμα δένδρων
Ο Δήμος δεσμεύτηκε ότι μέχρι Οκτώβριο 2016 θα έχει ολοκληρωθεί το κλάδεμα των δένδρων σε όλο το Μαρούσι. 

Ηλεκτροφωτισμός 
Ο Δήμος δεσμεύτηκε ότι θα αντικατασταθούν άμεσα οι καμένες λάμπες και θα υλοποιηθεί ο ηλεκτροφωτισμός στον πεζόδρομο που είναι δίπλα στο δημοτικό σχολείο.

Κάδοι απορριμμάτων
Ο Σύλλογος πρότεινε την κατασκευή στους δρόμους εσοχών για τους κάδους απορριμμάτων και ο Δήμος ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει θετικά το θέμα - όπου είναι δυνατό- για όλο το Μαρούσι.

Στάθμευση οχημάτων πλησίον διασταυρώσεων
Ο Σύλλογος έχει επισημάνει εγγράφως συγκεκριμένες διασταυρώσεις οδών στην περιοχή της Αγίας Φιλοθέης στις οποίες πρέπει να τοποθετηθούν κώνοι ή κορίνες για λόγους οδικής ασφάλειας. Η δημοτική Αρχή δεσμεύτηκε να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες.

Αποχετευτικό οδού Νίκης
Ο Σύλλογος ζήτησε από το Δήμο να διερευνήσει το χρόνιο πρόβλημα με το αποχετευτικό δίκτυο της οδού Νίκης. Η δημοτική Αρχή δεσμεύτηκε να ζητήσει τη βοήθεια της ΕΥΔΑΠ, έτσι ώστε να προχωρήσει σε ενέργειες για την επίλυσή του.

Επέκταση Γκόλντεν Χολ
Ο Σύλλογος  έθεσε το θέμα της επέκτασης -κατά 22.000 τ.μ - του εμπορικού κέντρου και η δημοτική Αρχή δεσμεύτηκε να εξετάσει με προσοχή και λεπτομερώς την περιβαλλοντική μελέτη, πριν αυτή προωθηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο.