Ένα χρόνο πίσω η έφεση

Για τις 2 Μαΐου 2017 ορίστηκε η εκδίκαση της έφεσης που έχει ασκηθεί εκ μέρους της οικογένειας Χαροκόπου κατά της απόφασης 259/2015 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία αναγνωρίζεται ότι η έκταση, στην οποία ευρίσκεται το Μετόχι Αγίας Φιλοθέης, είναι στο σύνολό της (2.449,78 τ.μ.) ακίνητο εκτός συναλλαγής προορισμένο να εξυπηρετήσει θρησκευτικούς σκοπούς.

Η συγκεκριμένη απόφαση αναφέρει πως «εκ του λόγου τούτου κρίθηκε άκυρη κάθε μεταβίβαση του επιδίκου ακινήτου από το χρόνο διάλυσης της Ιεράς Μονής με το από 25.2.1834 Β.Δ. του Όθωνα, οπότε αυτό περιήλθε στο Παλαιό Εκκλησιαστικό Ταμείο, μέχρι και το τελευταίο υπ’ αριθμ. 36450/23.12.1988 συμβόλαιο με το οποίο ο Θεόδωρος Χαροκόπος μεταβίβασε στις δύο θυγατέρες του την ψιλή κυριότητα της επίδικης έκτασης, παρακρατώντας υπέρ αυτού και της συζύγου του την επικαρπία εφ’ όρου ζωής».

Το Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο κατέληξε επίσης στην κρίση ότι «ο Δήμος Αμαρουσίου δεν είναι κύριος του τμήματος εκτάσεως 330,10 τ.μ. του Ο.Τ. 45 του Δήμου Αμαρουσίου, στο οποίο ευρίσκεται ο αφιερωμένος στα Εισόδια Θεοτόκου Ιερός Ναός, ο οποίος αποτελεί κηρυγμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο…» και ότι το ακίνητο αυτό ανήκει στην κυριότητα της Ιεράς Μητρόπολης Αμαρουσίου, Κηφισίας και Ωρωπού.

Η εκδίκαση της έφεσης είχε οριστεί για τις 17 Μαΐου 2016 αλλά δεν εκδικάστηκε λόγω της αποχής των δικηγόρων και ορίστηκε νέα δικάσιμος για τις 2 Μαΐου 2017.