Προβολή της ταινίας «Ξυπόλητο Τάγμα»

Συνεχίζοντας τη σειρά προβολών με βραβευμένες ταινίες και ντοκιμαντέρ ο Σύλλογος μας, με αφορμή την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940,  διοργανώνει τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016 στις 8 το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Υπαπαντής του Κυρίου (πάρκο Ελευθερίας) την προβολή της ταινίας «Ξυπόλητο Τάγμα» του Γκρεγκ Τάλας. 

Πρόκειται για την αληθινή ιστορία 160 παιδιών, που διώχτηκαν από τα ορφανοτροφεία της Θεσσαλονίκης όταν η πόλη κατελήφθη από τους Γερμανούς και κατάφεραν μέσα από την οργάνωσή τους όχι μόνο να επιβιώσουν στην Κατοχή αλλά και να βοηθήσουν άτομα που είχαν ανάγκη σίτισης-και όχι μόνο.

Το «Ξυπόλυτο Τάγμα», παρότι γυρίστηκε με πενιχρά μέσα, ήταν η πρώτη ελληνική ταινία που βραβεύτηκε σε διεθνές φεστιβάλ (το 1955 πήρε το πρώτο βραβείο («Χρυσή Δάφνη»), στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Εδιμβούργου. Τη μουσική της ταινίας έχει γράψει ο Μίκης Θεοδωράκης.

Ο Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης Γκρεγκ Τάλλας χρησιμοποίησε μόνο δύο επαγγελματίες ηθοποιούς, τον Νίκο Φέρμα και τη Μαρία Κωστή. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 63 από τα 66 παιδιά που πήραν μέρος στα γυρίσματα, προέρχονταν από αναμορφωτήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Δείτε την ΑΦΙΣΑ.pdf.