«Η ιστορία του τόπου μας και το παρόν»

Οι παλιοί κάτοικοι είχαν την ευκαιρία να θυμηθούν και οι νεότεροι να μάθουν πολλά πράγματα για την συνοικία μας στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος την Παρασκευή 26/9/2014 στο Αμφιθέατρο της Ε.Ε.Χ.Ο.Τ (Π. Κονιαλίδης) με την οικονομική ενίσχυση της ΟΠΑΠ Α.Ε.

Το θέμα της ημερίδας ήταν «Αγία Φιλοθέη Αμαρουσίου: Η ιστορία του τόπου μας και το παρόν» και το ανέπτυξαν μέσα από τις ξεχωριστές εισηγήσεις τους, που συνοδεύτηκαν από την προβολή σπάνιων φωτογραφιών, οι τέσσερις εκλεκτοί ομιλητές της εκδήλωσης.

Η κ. Μαρία Χρόνη, Ιστορικός, Διδάκτωρ Βυζαντινής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, που μίλησε πρώτη, ανέπτυξε το θέμα «Φιλοθέη Μπενιζέλου, η ζωή και το έργο της στην Αθήνα και στην περιοχή μας».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η κ. Όλγα Λέκου, αρχιτέκτων-αναστηλώτρια η οποία ανέπτυξε το θέμα «Αρχαία Υδραγωγεία στην περιοχή της Αγίας Φιλοθέης»

 

Τρίτος ομιλητής ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Χαλέμος, δημοσιογράφος-συγγραφέας ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Στα χνάρια των προγόνων μας» τα Λιγνιτωρυχεία, ο Σιδηρόδρομος του Λαυρίου, οι Αγροτικές Φυλακές».

 

Την εκδήλωση έκλεισε ο κ.  Αθανάσιος Νακάσης, Διδάκτωρ της Αρχιτεκτονικής Σχολής Ε.Μ.Π ο οποίος αναφέρθηκε σε ένα θέμα, που απασχολεί όλους τους κατοίκους της συνοικίας: «Προβλήματα και Προοπτικές της Αγίας Φιλοθέης».