Η Αγία Φιλοθέη το 1925

Η Αγία Φιλοθέη το 1925

Η συνοικία μας θα είχε οικοδομηθεί πριν από 90 χρόνια, αν είχε υλοποιηθεί το σχέδιο της εταιρίας «ΑΒΕ Καλογρέζα», η οποία συνεστήθη το 1925 με σκοπό την εκμετάλλευση του κτήματος Χαροκόπου, την ίδρυση συνοικισμού, την πώληση οικοπέδων και την ανέγερση οικοδομών, την εκμετάλλευση λατομείων, πηγών κλπ.

Η εταιρία είχε στη διάθεσή της το κτήμα 800 περίπου στρεμμάτων της οικογένειας Χαροκόπου, το οποίο εκτεινόταν από την εκκλησία της Αγίας Φιλοθέης  μέχρι την οδό Κηφισίας και περιελάμβανε το μεγαλύτερο μέρος της Καλογρέζας και της Αλσούπολης, με εξαίρεση μερικούς θύλακες, μικρά κομμάτια-ιδιοκτησίες, που βρίσκονταν εντός του. 

Ιδρυτές της εταιρίας ήταν το ζεύγος, Κωνσταντίνος και Μαρία Χαροκόπου, οι Α. Καμπάς (βιομήχανος), Ν. Ραφαήλ (βιομήχανος), Ε. Χάγιερ (έμπορος), Π. Οικονομίδης (έμπορος), Ε. Καραμάνος (τραπεζίτης). Παρά την έλλειψη μετρητών κεφαλαίων, η εταιρία προχώρησε στην τοπογραφική εργασία του κτήματος Καλογρέζας, διαίρεσε την έκταση σε οικόπεδα, άνοιξε δρόμους και έστρωσε την κεντρική λεωφόρο.

Στα σχέδια της εταιρίας ήταν να κατασκευάσει κτίρια αγοράς, θέατρο, σχολεία, γυμναστήρια, γήπεδα καθώς και εργοστάσια, πτηνοτροφεία και κτηνοτροφεία.Παρά το γεγονός ότι η επιχείρηση αγοράς και πώλησης των οικοπέδων άφηνε τεράστιο κέρδος, αφού η τιμή αγοράς κυμαινόταν από 5 έως 6 δρχ ανά πήχη και η τιμή πώλησης έφτανε τις 20 έως 30 δρχ ανά πήχη, η εταιρία δεν κατάφερε να πωλήσει όσα οικόπεδα υπολόγιζε σε εύπορους πρόσφυγες ή τραπεζικούς, με αποτέλεσμα να χρεοκοπήσει.

Το 1935, καθώς είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εθνική τράπεζα από δάνεια που είχε λάβει, αναγκάστηκε να βγάλει σε πλειστηριασμό το ξενοδοχείο «Ξενών» (σημερινό «Παναιτώλιο») έναντι 625.000 δραχμών.