Η ρωμαϊκή δεξαμενή

Το Ιούνιο του 2003 μια έκπληξη περίμενε τους εργάτες που διενεργούσαν τις χωματουργικές εργασίες για την κατασκευή της νέας λεωφόρου Σπύρου Λούη. Σκάβοντας έφεραν στο φως τα απομεινάρια μιας ρωμαϊκής δεξαμενής, η οποία βρισκόταν θαμμένη κάτω από το χώμα.

Επρόκειτο για ορθογώνια δεξαμενή σε βαθμιδωτή διάταξη δύο επιπέδων με συνολικές διαστάσεις 10Χ30 μ. περίπου. Περιβαλλόταν από τοίχο ύψους 2 μέτρων ενώ το δάπεδο της ήταν φτιαγμένο από λαξευμένες πέτρες και πήλινες ψηφίδες. Στη νοτιοδυτική γωνιά συνδεόταν με αγωγό από κεραμικό, ο οποίος φαίνεται να ήταν ο κύριος τροφοδότης νερού της δεξαμενής.

Οι εκπλήξεις ωστόσο δεν σταμάτησαν εκεί. Μέσα στη δεξαμενή βρέθηκε ένα ακέφαλο άγαλμα γυναικείας θεότητας των ελληνιστικών χρόνων το οποίο ο αρχαιολόγος Δημήτρης Σκιλάρντι εκτίμησε ότι χρονολογείται από το 2ο αιώνα μ.Χ. Το άγαλμα μεταφέρθηκε αρχικά στο μουσείο του Πειραιά και στη συνέχεια στο μουσείο Κηφισιάς τα εγκαίνια του οποίου έγιναν στις 10 Νοεμβρίου 2004. 

Το άγαλμα μαζί με άλλα ευρήματα από τις ανασκαφές που έγιναν στο Μαρούσι στα πλαίσια των ολυμπιακών έργων, αποτελεί σήμερα ένα από τα εκθέματα της «Αρχαιολογικής Συλλογής Κηφισιάς».

Δυστυχώς, παρά την κινητοποίηση του Συλλόγου μας, η σπουδαία για την περιοχή μας ανακάλυψη, χάθηκε όσο γρήγορα βρέθηκε, αφού για να μην καθυστερήσουν τα έργα, θάφτηκε και πάλι κάτω από τόνους χώμα. Έτσι σβήστηκε κάθε σημάδι που υποδηλώνει την ύπαρξή της.

 

 

Πήγες για το άρθρο:  Η εφημερίδα «Μαρούσι», φύλλο της 12 Ιουνίου 2003 και η ιστοσελίδα του ΟΑΚΑ.