Πρεμιέρα προβολών στο πάρκο (vid)

Στα πλαίσια της πολιτιστικής αποστολής του, ο Σύλλογός μας αποφάσισε να διοργανώσει μια σειρά προβολών με βραβευμένες ταινίες και ντοκιμαντέρ.

Η πρεμιέρα θα δοθεί την Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016 στις 9.30 το βράδυ στο Θεατράκι του Πάρκου Ελευθερίας, με την προβολή της ταινίας-ντοκιμαντέρ της Κατερίνας Τζόβα «aPolis», που βραβεύτηκε από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) ως η καλύτερη ταινία της χρονιάς στο 9ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας (Οκτώβριος 2015).

«Το "aPolis" της Κατερίνας Τζόβα προσθέτει μια διαφορετική ποιητική διάσταση στο μεγάλο θέμα των χαμένων πατρίδων, μέσα από τη μνήμη και τη μοίρα των Ελλήνων που στερήθηκαν την Πόλη τους και μαζί μ' αυτήν τον κόσμο τους» ανέφερε το κείμενο που συνόδευε το βραβείο της ΠΕΚΚ.

Πρόκειται για ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ που εικονογραφεί άριστα στιγμές και σκηνές από τη ζωή της ελληνικής παροικίας της Κωνσταντινούπολης τις δεκαετίες 1920-1960, όπως τις έζησε και τις αφηγείται μια ηλικιωμένη Πολίτισσα. Στο φιλμ παίρνουν μέρος 41 ηθοποιοί και χορευτές που τους παρακολουθούμε «να διαβαίνουν την Ιστορία, σαν περίπατο στο άλλοτε κατάφυτο Taksim Park».

Εκτός από το βραβείο της ΠΕΚΚ για την καλύτερη ταινία, το aPolis απέσπασε στο 9ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας άλλα τέσσερα βραβεία :

 -3ο Βραβείο Μεγάλου Μήκους

- Διεύθυνσης Φωτογραφίας

- Διεύθυνσης Φωτογραφίας - Ένωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών

-Μουσικής

Οι συντελεστές του aPolis:

Παραγωγός: Κατερίνα Τζόβα

Σκηνοθέτης: Κατερίνα Τζόβα

Φωτογράφος: Ιωάννης Στεφανίδης

Ηχολήπτης: Δημήτρης Παπαδάκης

Μοντέρ: Κική Καλλίδου

Συνθέτης πρωτότυπης μουσικής: Βασίλης Κουτσιλιέρης